Home Nederland bij nacht in kaarten en data Dark Sky gebieden Informatie over lichthinder Informatie over Wim Schmidt en Sotto le Stelle
Kaarten All sky fotos
Lichthinder in kaarten en foto's

Kaarten van de kunstmatige verlichting in Nederland

De twee kaarten hieronder zijn gemaakt aan de hand van satelliet data. Elke nacht komt de Suomi-NPP satelliet over en maakt een scan van het hele aardoppervlak. Snachts is dat maanlicht, poolicht maar ook de nachtelijke verlichting. Uit al die dagelijkse metingen worden maandelijks en jaarlijks een kaart gemaakt. Hier tonen we de kaart van het hele jaar 2021 en van de toe- en afname tussen het jaar 2013 en 2021. Het lijkt erop dat Nederland veel donkerder is dan in 2020. Dat is vooral te zien in de kasgebieden. Daar wordt veel minder licht omhoog gestraald in 2021 dan in eerdere jaren. Heeft dit met corona te maken of met de hogere energieprijzen?

Foto's van nachtelijk Nederland vanuit de ISS

Hieronder staan een aantal foto's die van Nederland gemaakt zijn vanuit het International Space Station. De meeste zijn gemaakt door Andre Kuipers in 2012. De ISS komt maar niet hoger dan boven Den bosch. Noord-Nederland en meer noordelijk is dus niet of slecht te fotograferen.
Denhaag en het Westland
Westland en Denhaag op 6 april 2012

Kaarten van de duisternis

Een aantal kaarten uit de wereldatlas van de hemelhelderheid en van metingen die Sotto le Stelle uitgevoerd heeft in een aantal provincies van Nederland.


Sotto le Stelle,