Home Nederland bij nacht in kaarten en data Dark Sky gebieden Informatie over lichthinder Informatie over Wim Schmidt en Sotto le Stelle Dark Sky Places programma Boschplaat Plan Lauwersmeer-Plan
Lauwersmeer plan Duisternis in NP Lauwersmeer Lauwersmeer practisch
Lauwersmeergebied

Ook op het vaste land van Nederland zouden er mogelijkheden zijn voor een Dark Sky Park. Lang is de Veluwe de grootste kandidaat geweest, maar een ander gebied ging er met de tweede prijs vandoor: het Nationaal Park Lauwersmeer. Dit prachtige ingepolderde deel van de Waddenzee, gelegen tussen de provincie Groningen en Friesland is sinds de zomer van 2016 het tweede Dark Sky Park van Nederland.

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor vogelliefhebbers. Je ziet er steltkluten, lepelaars en grauwe franjepoten. Of de zeearend, die hier sinds een aantal jaren broedt. Vogels maken dit Nationaal Park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar: een vogelparadijs op vroegere zeebodem. Grenzend aan Werelderfgoed Waddenzee en met op steenworp afstand Nationaal Park Schiermonnikoog.

Lauwersmeer is een Nationaal Park met veel water, maar er ligt ook direct een vissershaven naast, de veerboot naar Schiermonikoog vertrekt er en er ligt een grote kazerne met veel verlichting aan de rand. Om toch een Dark Sky Park te worden moest er heel wat aan de verlichting gebeuren in de directe omgeving van het Park.


Sotto le Stelle,