Home Nederland bij nacht in kaarten en data Dark Sky gebieden Informatie over lichthinder Informatie over Wim Schmidt en Sotto le Stelle Dark Sky Places programma Boschplaat Plan Lauwersmeer-Plan
Parken Reservaten Gemeenschappen Heiligdommen Stedelijke gebieden
Dark Sky Reservaten

Een International Dark Sky Reservaat bestaat uit een centraal gebied met een uitmuntende nachtelijke schoonheid, met activiteiten rond die duisternis en waar deze kwaliteit voor de toekomst gegarandeerd wordt. Rond deze centrale kern ligt een gebied waar de verlichting zo is dat de nachtelijke kwaliteit van het centrale gebied gegarandeerd is. Het verschil met een park is dat een reservaat uit een gebied kan bestaan dat niet al een eenheid met een bepaalde jurisiche status is.

Er zijn op dit moment (begin 2021) 18 reservaten in de wereld erkend, waarvan de meeste in Europa liggen. Er liggen twee reservaten in Duitsland, Rhön en Havelland. In Frankrijk ligt het Pic du Midi reservaat, terwijl in Groot Brittanie een heel aantal liggen.

Om in aanmerking te komen om als reservaat erkend te worden moet een gebied aan een aantal criteria voldoen. Een belangrijke is dat het centrale gebied erg donker moet zijn en dat het omliggende gebied minimaal 700 vierkante kilometer beslaat.


Meer informatie


Alle gegevens zijn te vinden op de website van de International Dark-Sky Association.

Hier kun je de voorwaarden downloaden voor een Dark Sky Reservaat.

Sotto le Stelle,