Home Nederland bij nacht in kaarten en data Dark Sky gebieden Informatie over lichthinder Informatie over Wim Schmidt en Sotto le Stelle Dark Sky Places programma Boschplaat Plan Lauwersmeer-Plan
Parken Reservaten Gemeenschappen Heiligdommen Stedelijke gebieden
CONTACT
tel. 06-23298136
Dark Sky Reservaten

Een International Dark Sky Reservaat bestaat uit een centraal gebied met een uitmuntende nachtelijke schoonheid, met activiteiten rond die duisternis en waar deze kwaliteit voor de toekomst gegarandeerd wordt. Rond deze centrale kern ligt een gebied waar de verlichting zo is dat de nachtelijke kwaliteit van het centrale gebied gegarandeerd is. Het verschil met een park is dat een reservaat uit een gebied kan bestaan dat niet al een eenheid is met een bepaalde jurisiche status.

Er zijn op dit moment (begin 2021) 18 reservaten in de wereld erkend, waarvan de meeste in Europa liggen. Er liggen twee reservaten in Duitsland, Rhön en Havelland. In Frankrijk ligt het Pic du Midi reservaat, terwijl in Groot Brittanie een heel aantal liggen.

Om in aanmerking te komen om als reservaat erkend te worden moet een gebied aan alle volgende criteria voldoen: 1 Het centrale deel van het reservaat moet een privaat of openbare gebied zijn beschermd vanwege wetenschappelijk, qua natuur, cultureel, educatie, geschiedenis en of een andere bijzondere reden.
2 Het centrale deel is 'snachts toegankelijk. Voor een deel van het gebied, liefst in of vlakbij het kerngebied, is dit mogelijk gedurende tenminste een deel van de tijd.
3 Van het centrale gebied moet via berekeningen, foto's, kaarten en eventueel andere methodes duidelijk gemaakt worden,welke huidige of toekomstige bedreigingen van het nachtelijk duister van het huidige nachthemel er zijn.
4 Het omliggende land moet minimaal 700 vierkante kilometer beslaan, of een gebied zo groot, dat minimaal 80% van alle huidige en toekomstige bronnen van lichtvervuiling aan te pakken zijn.
5 Het centrale gebied moet een uitmuntende hemelhelderheid hebben; ook hier donkerder dan 21,2 magn/bs^2.


Meer informatie


Alle gegevens zijn te vinden op de website van de International Dark-Sky Association.

Hier kun je de voorwaarden downloaden voor een Dark Sky Reservaat.

Sotto le Stelle,